Hoe werkt gourmetten?

Als je gaat gourmetten heb je – naast eten uiteraard – een gourmetstel nodig. De traditionele gourmetstellen bestaan uit een spiritusbrander met pannetjes erboven. Deze zie je tegenwoordig echter weinig meer. Er wordt vaak gebruik gemaakt van een elektrisch gourmetstel. Dit werkt vrij eenvoudig: je steekt de stekker in het stopcontact en wacht totdat je gourmetstel goed warm is. Vervolgens kun je – en dat is afhankelijk van je gourmetstel – rechtstreeks op de plaat bakken of echt in de pannetjes. Er zijn ook gourmetstellen waar je zowel in een pannetje als op de plaat kunt bakken, dus dan is het aan jou de keuze wat je doet: in de pannetjes of op de plaat. Maar hoe werkt gourmetten eigenlijk?

Hoe werkt gourmetten: boter of olijfolie?

Het gourmetten zelf kun je op meerdere manieren doen. Sommige mensen gebruiken olijfolie en andere mensen gebruiken vloeibare boter of een klontje boter. Olijfolie wordt veel heter dan boter en kan gaan spetteren, maar is zeker geschikt voor gourmetten. Of je boter of olijfolie gebruikt, zal afhangen van wat je zelf het fijnste vindt. Krijg je gasten, dan kun je ook allebei op tafel zetten, zodat een ieder voor zichzelf kan kiezen. Als je olijfolie of (vloeibare) boter goed warm is, kun je het vlees in je pannetje doen en het bakken. Zorg er wel voor dat je regelmatig nieuwe boter in het pannetje doet om te voorkomen dat je eten aanbakt.

Hoe werkt gourmetten: vlees en vis gescheiden houden

Gourmetten op zich werkt dus heel eenvoudig, maar er zijn nog veel meer dingen die een rol spelen bij hoe je moet gourmetten dan alleen het gourmetstel dat je hebt en de keuze tussen olijfolie en (vloeibare) boter. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan hoe je omgaat met het vlees/de vis en/of de kip die je wilt bereiden. Wanneer je gaat gourmetten zul je aan tafel zitten, met op tafel een schaal met al het vlees et cetera erop. Is het boven de 10⁰C, dan vermenigvuldigen bacteriën zich snel. En aangezien bacteriën overal op zitten – zowel op vlees als op kip als op vis – is dit iets waar je rekening mee moet houden. Hoe langer alles buiten de koelkast ligt, hoe meer bacteriën er op komen te zitten. Het is daarom aan te raden om een deel van het vlees op tafel te leggen, en het andere deel in de koelkast te houden. Je kunt dan regelmatig bijvullen. Zorg er ook voor dat je rauw vlees en gaar vlees uit elkaar houdt, en gebruik hier apart bestek voor. Prik bijvoorbeeld niet een rauw kipfiletje aan dezelfde vork als waarmee je daarna een hap neemt van je gare hamburger.

Hoe werkt gourmetten: nare geurtjes voorkomen

Daarnaast is het nog zo dat gourmetten vaak best wel gaan stinken in huis, wat je dagen later nog kunt ruiken. Maar daar kun je gelukkig wat tegen doen. Uiteraard is het verstandig om je huis goed te ventileren. Zet waar mogelijk ramen open. Dit is echter niet altijd mogelijk, maar dan zijn er nog andere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een schaaltje spiritus neerzetten of water met azijn aan de kook brengen. Een eenvoudigere mogelijkheid hiervoor is een waxinelichtje te nemen en hier een schaaltje azijn op te zetten en dit te laten verdampen. Ook het gewoon neerzetten van schoteltjes met azijn schijnt te werken tegen de vieze gourmetluchtjes. Een andere mogelijkheid is om een aantal kruidnagels te nemen en deze in een sinaasappel te prikken. Heb je koffie in huis, dan kun je tijdens het gourmetten een schoteltje met gemalen koffie op tafel zetten. Nu je dit allemaal weet, hoef je jezelf nooit meer de volgende vraag te stellen: hoe werkt gourmetten?