Gourmetten met Kerst

De weken voor Kerst verlopen vaak enigszins hectisch: kerstboom optuigen, kerstpakket uitpakken, cadeautjes kopen en het kerstdiner voorbereiden. Dat je uit kunt kijken naar een heerlijk kerstdiner – uiteraard: gourmetten! – is dan ook fijn om te weten. Het ideale gourmet kerstdiner hangt niet alleen af van de gerechten die je serveert, maar ook zeker van een leuk aangeklede tafel. Gourmetten met kerst is leuk om te doen, erg gezellig en hoort echt bij Kerstmis.

Gourmetten met Kerst – Een leuk aangeklede tafel

Een sfeervol kerstdiner begint met een tafel die leuk aangekleed is. De kleuren groen en rood zijn typisch voor kerst, en goed te gebruiken om een heerlijke kerstsfeer te creëren. Kies bijvoorbeeld voor een tafelkleed met kerstopdruk, en maak gebruik van kerstservetten, kerstservies en meer. Denk maar aan kleine kerstkaartjes waar je de namen van je gasten op zet.

Gourmetten met Kerst – Heerlijke gerechten klaarmaken

Als je gaat gourmetten met Kerst, wil je misschien wel wat meer speciale gerechten serveren. Wissel de hamburgers in voor hertenbiefstuk of struisvogelbiefstuk en de slavinken voor geitenkaasjes in ontbijtspek. Ook erg lekker: kipfilet ingesmeerd met mosterd en ontwikkeld met rauwe ham. Serveer je normaal gesproken champignons bij het gourmetten, wissel deze met Kerst dan in oesterzwammen. Wil je er saus bij serveren, denk dan eens aan een warme portsaus of een rode wijnsaus.

Wil je gevogelte serveren, dan zijn fazant, eendenborst, parelhoen en kalkoen ideaal. Serveer je liever wild, kies dan voor konijn, wild zwijn, hertenmedaillon of hazenpeper. Wil je het gewoon bij vlees houden, dan zijn hertenmedaillon en lamsbout twee topstukken waarmee je tijdens een kerstdiner altijd raak schiet.

Gourmetten met Kerst met kinderen

Kinderen kun je voornamelijk mee laten eten met wat je de rest van de gasten serveert, maar als ze dit echt niet lusten dan kun je ze uiteraard genoeg andere dingen laten eten. Denk bijvoorbeeld aan een notenpannenkoek met honing. Hiervoor hak je wat noten fijn, die je vervolgens met wat pannenkoekenbeslag bakt. Is je pannenkoek af, lepel er dan nog wat vloeibare honing overheen. Ook erg lekker: stukjes appel of peer die je bakt met wat kaneel, honing en nootjes.
gourmet

Bijgerechten voor gourmetten met Kerst

Aardappelen horen er bij, zeker voor Nederlanders. Wat je kunt doen is aardappels schillen, deze in dunne plakjes snijden en hier met uitsteekvormpjes kerstbomen uitsteken. In sommige supermarkten zijn ook al dergelijke aardappelfiguurtjes beschikbaar, dan hoef je zelf niet meer aan de slag. Je kunt er ook voor kiezen om voor het gourmetten röstirondjes te nemen: deze vallen vaak ook in de smaak.

Stokbrood doet het altijd goed, dus dit kun je uiteraard op tafel zetten. Maar kies in plaats van kruidenboter of knoflookboter eens voor een zelfgemaakte tomatensalsa. Hiervoor snijd je acht tomaten in blokjes en pel en snipper je één ui die je mengt met de tomatenblokjes. Pers twee teentjes knoflook uit boven het tomaten-ui mengsel en maak een dressing van twee eetlepels olijfolie (extra vierge), twee eetlepels balsamico azijn en één eetlepel gedroogde oregano. Meng alles met elkaar, en serveer het bij het stokbrood.