Vis gourmet

Vrijwel alles wat uit zee komt, smaakt heerlijk: ook wanneer je besluit het te gourmetten. Vis is bovendien lekker snel klaar, dus bij uitstek geschikt om mee te gourmetten. Kort gezegd komt het neer op het volgende: snijd de vis in stukjes of plakjes, kruid de vis naar smaak en bak ze gaar. Met vis kun je overigens genoeg variëren, van stevige vissoorten tot schaal- en schelpdieren. Het is niet aan te raden om niet-stevige vissoorten te nemen, omdat deze uiteen vallen.

Gourmetten met vis voor echte lekkerbekken

De echte liefhebbers van vis kunnen de onderstaande ideeën voor gourmetten met vis zeker waarderen. Hoe klinkt bijvoorbeeld het volgende: reepjes zalm die je kruidt met zout en verse dille. Even bakken, afmaken met een klein beetje mosterd en een scheutje witte wijn. Ook reepjes tong kun je heerlijk klaarmaken op het gourmetstel: kruidt de tongreepjes met kerriepoeder en bak er wat lente-ui en geschaafde amandelen bij. Ook lekker: stukjes schelvis die je paneert en vervolgens bakt in de boter. Serveren met een koude citroensaus of knoflooksaus. Wat ook erg lekker is, is om een zalmfilet in blokjes te snijden en in een plakje ham te wikkelen. Dit vervolgens even bakken en je smult van zalm in ham.

Gourmetten met garnalen, gamba’s of mosselen

Heb je liever garnalen, dan zijn er uiteraard ook genoeg mogelijkheden. Rijg gepelde garnalen met laurierblaadjes aan spiesen en bak deze gaar op het gourmetstel. Of kies voor gamba’s, die je opbakt met kleine blokjes knoflook en/of paprika. Erg lekker met een lepeltje sambal of een scheutje citroensaus. Eet je liever mosselen? Dat kun je ook uitstekend klaarmaken door te gourmetten: neem gekookte mosselen, kruid ze naar smaak en bak ze met wat geperste knoflook, ui snippertjes en wat peterselie. Mosselen zijn overigens ook erg lekker als je ze bakt met alleen wat kruidenboter.