Gourmetten met kinderen

Kinderen vinden gourmetten vaak fantastisch, want ze kunnen lekker zelf aan tafel kokkerellen. Gourmetten met kinderen is dus ook vaak een succes, het geeft ze het idee dat ze zelf eten aan het maken zijn. Vind je het niks dat je kinderen zelf aan het gourmetpannetje zitten, dan kun je er ook voor kiezen om ze te laten kiezen wat ze willen eten en dat je dit voor ze in hun pannetje doet. Wil je ze toch het idee geven dat ze zelf aan het gourmetten zijn, dan kun je ze zelf vlees aan een vorkje laten prikken of er vanaf laten halen. Het vlees daadwerkelijk in het pannetje doen, doe kun je dan voor ze doen. Zijn de kinderen al wat ouder, dan kun je ze wel zelf laten gourmetten. Gourmetten met kinderen kan best, maar een gourmetstelsel is vaak erg heet, dus wees voorzichtig.

Gourmetten met kinderen – wat eten ze?

Veel kinderen eten tijdens een avondje gourmetten gewoon mee met de anderen. De meeste kinderen vinden het prima om gewoon mee te eten met wat er is. Als je genoeg keuze hebt, zit er ook vrijwel altijd iets bij wat kinderen lusten. Zijn je kinderen juist wat kieskeurig qua eten, dan kun je speciaal voor hen wat andere dingetjes neerzetten. Denk bijvoorbeeld aan knakworstjes, gehaktballetjes of frikadelletjes. Maar ook mini kaassoufflés kunnen prima bereid worden op het gourmetstel. Daarnaast doen omeletten en pannenkoeken het ook eigenlijk altijd goed bij kinderen. Gourmetten met kids moet niet een probleem worden omdat er niet genoeg is: desnoods wat frietjes op tafel erbij. Laat kinderen kennis maken met het gourmetten! Zet wat bakjes neer met bijvoorbeeld appel, ananas, rozijnen et cetera die de kinderen kunnen gebruiken om hun pannenkoeken mee te maken.

Gourmetten met kinderen – wat doen ze?

Tijdens een avondje gourmetten kan het zomaar voorkomen dat je een uur of drie aan tafel zit. Voor kinderen kan dit iets te lang zijn, en daarom kun je ze tussen het gourmetten door gerust andere dingen laten doen. Laat ze bijvoorbeeld een aflevering van een tekenfilm kijken of een tekening maken. Ook kun je ze gewoon laten spelen met hun speelgoed. Kids vinden gourmetten vaak lang duren, het is dus niets als ze tegen hun zin in de hele avond netjes aan tafel moeten blijven zitten. Kies je ervoor om te gourmetten met kinderen, dan is de kans overigens groot dat ze toch wel blijven zitten, omdat ze het maar wat interessant vinden wat er in de pannetjes zit.

Kinderen aan een apart tafeltje met gourmetten

Je kunt er ook voor kiezen – eventueel in combinatie met het bovenstaande – om de kinderen aan een lager tafeltje te zetten dat naast de eettafel stat. Midden op de tafel zet je een door kleurpotloden of viltstiften en je legt er wat lege vellen papier en/of kleurplaten bij. De kinderen vermaken zichzelf wel. Op het aparte tafeltje kun je ook wat bakjes zetten met bijvoorbeeld schijfjes komkommer, worteltjes en kleine tomaatjes. Eventueel kun je ook wat bakjes met sauzen neerzetten, en een schaaltje met stokbrood. Ze kunnen dan zelf kiezen wat ze willen eten, eventueel aangevuld met warme gerechten van het gourmetstel.