Vegetarisch gourmetten

Bij gourmetten denken mensen veelal aan gourmetpannetjes die rijkelijk met vlees gevuld zijn, maar ook voor vegetariërs is gourmetten een mogelijkheid. Er zijn vegetariërs die geen vlees en geen vis eten, maar er zijn ook vegetariërs die geen vlees en wel vis eten. Voor beide vegetariërs biedt gourmetten voldoende mogelijkheden.

Bij de supermarkt zijn veel kant en klare vleesvervangers verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan groenteburgers en vegetarische hamburgers en/of gehaktballetjes. Deze kunnen prima op het gourmetstel worden bereid, om er vervolgens heerlijk van te genieten. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf je eigen vegetarische gourmetgerechten te maken. Zo kun je bijvoorbeeld zelf falafelburgers in een handomdraai klaarmaken. Daarvoor kun je het onderstaande recept volgen:

Ingrediënten voor de vegetarische falafelburgers:

200 gram gedroogde kikkererwten
2 teentjes fijngesneden knoflook
4 takjes verse munt
3 takjes verse peterselie
1 theelepel gedroogde munt
1 theelepel komijn
½ fijngesnipperd uitje
½ theelepel chilipoeder
¼ theelepel bakpoeder
½ theelepel zout
½ theelepel peper

Recept voor de vegetarische falafelburgers:

Overgiet de kikkererwten met kokend water en laat ze minimaal een uur weken. Zorg ervoor dat je voldoende water gebruikt, want de kikkererwten nemen heel veel water in zich op. Zorg ervoor dat je na het weken de kikkererwten goed afdroogt, en ze ook na laat drogen. Als de kikkererwten goed droog zijn, kun je ze met alle andere ingrediënten in een keukenmachine pureren. Laat het deeg dat ontstaat een uur in de koelkast opstijven, en maak er vervolgens kleine hamburgertjes van. Deze kun je vervolgens bakken in je gourmetpan.

Voorbeelden van gerechten voor vegetarisch gourmetten

Daarnaast zijn er uiteraard nog vele andere gerechten die je kunt maken als je vegetarisch wilt gourmetten. Denk bijvoorbeeld aan kleine wraps die je vult met kaas en pepertjes, of aan champignons die je vult met kruidenboter. Daarnaast kun je ook kleine maïskolfjes en asperges klaarmaken op het gourmetstel. Wat ook erg lekker is, is een stukje stokbrood met geitenkaas en honing. Als je de geitenkaas eventjes bakt, smaakt dit heerlijk op het stokbrood. Omeletjes kun je natuurlijk ook op vele manieren bakken, bijvoorbeeld met paprika, ui, champignons, tomaat, kaas, roerbakgroente of wat je maar wilt erin. Datzelfde geldt voor pannenkoekjes, waar je ook veel ingrediënten in kunt verwerken.

Maar bij het bovenstaande houdt vegetarisch gourmetten nog lang niet op. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is mie of rijst vooraf koken en dit opbakken in het gourmetpannetje. Bij de supermarkt zijn bovendien kleine kaassoufflés te koop die je prima kunt bereiden op het gourmetstel. Nog een andere mogelijkheid is om kaasblokjes of kaasplakjes om te wentelen in een mengsel van bloem, ei en paneermeel. Zo maak je heel eenvoudig je eigen kaasschnitzels.

Vegetarisch gourmetten met vis

Zoals gezegd, zijn er ook vegetariërs die wel vis eten. Vis is op het gourmetstel lekker snel klaar. Snijd visfilets in stukjes of plakjes, bestrooi dit naar wens met viskruiden en bak de vis gaar. Als je vegetarisch wilt gourmetten met vis, zijn er voldoende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor zowel stevige vissoorten als voor schelp- en schaaldieren. Je kunt bijvoorbeeld tong, zalm, schol en kabeljauw klaarmaken op het gourmetstel, maar het is ook mogelijk om gekookte mosselen en garnalen te bereiden.